Incalzirea in  pardoseala

De ce incalzire prin pardoseala?

Incalzirea in pardoseala confotul casei tale

Sistemele de incalzire in pardoseala pot fi instalate in orice tip de podea, oferind confort caselor dumneavoastra (bucatarie, baie, hol, camere de zi, dormitoare), cladirilor publice (scoli, gradinite, sali de sport, camine de batrani, banci, birouri, biserici, supermagazine, restaurante), cladirilor industriale (hale de depozitare, hale de productie), pana la constructii de drumuri si poduri la incalzirea pentru topirea zapezii si a ghetii de pe suprafete deschise cum ar fi: zone de acces la garaje, trepte exterioare, parcari, piste de rulaj pe aeroporturi, piste de decolare si aterizare, poduri, terenuri de sport, stadioane.

Sistemul de incalzire in pardoseala se poate utiliza atat pentru cladiri si imobile noi cat si pentru cele in stadiu de renovare, in acest ultim caz sistemul de incalzire in pardoseala putandu-se monta chiar peste pardoseala veche.

Sistemele de incalzire in pardoseala asigura confortul maxim printr-o distributie optima a temperaturii pe verticala, si posibilitatea de control si programare exacta a climatului interior. Folosit ca sursa totala de incalzire, sistemul de incalzire in pardoseala va asigura tot necesarul de caldura al spatiului de incalzit, cu conditia unei izolari corespunzatoare a peretilor exteriori.

La sistemele de incalzire in pardoseala, prin asigurarea temperaturii uniforme pe toata suprafata pardoselii se obtine un grad de confort net superior fata de sistemul clasic de incalzire cu radiatoare si totodata o economie in functionare de pana la 30% prin controlul temperaturii de la nivelul pardoselii si a celei de ambient cu ajutorul termostatelor inteligente. Prin sistemul de incalzire in pardoseala se obtin 24-25 grade la baza podelei, 22 grade la nivelul corpului si 20 grade la nivelul tavanului; rezulta de aici un consum de energie mai redus comparativ cu sistemele clasice de incalzire cu radiatoare . NU ANTRENEAZA PARTICOLE DE PRAF

Confortul casei tale prin sistemul de incalzire in pardoseala.

Date tehnice - Situatia ideala

In situatia ideala, temperatura la nivelul capului este de apx. 18°C, iar la nivelul picioarelor de apx. 22°C. In aceasta situatie, corpul uman se simte cel mai bine si datorita repartizarii uniforme a temperaturii pe inaltime nu se produc curenti de aer, care sa antreneze praful din incapere.

Incalzirea in pardoseala:
Se apropie cel mai bine de situatia ideala, temperatura la care este capul este aproximativ egala cu temperatura la care sunt situate picioarele.
Nu se creeaza curenti de aer care sa anteneze praful in incapere. Caldura este uniform repartizata pe intreaga suprafata a camerei.

Incalzirea in calorifere
:
Este o situatie extrem de nefavorabila, temperatura de la nivelul capului este mult mai mare decat temperatura ca care sunt situate picioarele. Datorita faptului ca incalzirea se face punctual, se creeaza curenti de aer in incapere, care anteneza miscarea praful, iar caldura nu este uniform repartizata pe intreaga suprafata a camerei.

Temperatura incaperii conf DIN 4701:
• camere de locuit si odihna 20°C
• camere de baie 24°C

Valori indicate in normativul ASR:
• activitate sezand 19°C
• activitate in picioare 17°C
• birou 20°C
• baie 24°C

Conform DIN 1946 temperatura max. a incaperii nu trebuie sa depaseasca 26°C.

Suprafata de incalzirea pardoselei reprezinta si suprafata de contact cu corpul uman. Din motive medicale si psihologice nu trebuie depasite unele limite maxime de temperatura:
• incaperi de lucru sau alte incaperi care se lucreaza cu precadere in picioare
• birouri si incaperi de locuit
• coridoare, spatii de trecere
• bai, saune si hale pentru bazine de inot


Avantajele utilizarii incalzirii in pardoseala
Argumentele pro sunt nenumarate si toate la fel de importante pentru beneficiarul unui astfel de
sistem:
- siguranta 100%;
- distributie ideala a temperaturii;
- podeaua se pastreaza mereu la o temperatura confortabila;
- aspect estetic dand posibilitatea unei amenajari flexibile a spatiului si siguranta in exploatare datorita faptului ca elementele incalzitoare se afla sub pardoseala, turnate in sapa sau imediat sub parchet
- temperatura nu creste excesiv la tavan, se reduce consumul inutil de energie;
- ecologice;
- nu creeaza probleme persoanelor alergice;
- nu necesita intretinere sau consumabile;
- silentiozitate in functionare;
- temperatura se poate regla in fiecare incapere prin intermediul termostatului aferent incaperii;
- fiabilitate ridicata datorata functionarii la temperaturi mici (agentul termic care circula prin conducte, armaturi si echipamente are o temperatura de pana la 35-40°C)
- disparitia condensului de pe pereti;
- rezistenta foarte buna la coroziune si abraziune;
- rugozitate foarte mica, nu apar depuneri si totodata pierderile de presiune sunt mici;

Se pot utiliza urmatorii furnizori de energie termica:
- centrale termice de orice tip (economie de energie 35-40%);
- pompe de caldura tip aer-apa, apa-apa , sol-apa (nu necesita alimentare cu gaz metan, asigura economie in plus de 50-70%)
- panouri solare cu vid pentru aport la incalzire pana la 50%
-centrale electrice

-centrale pe combustibil solid(peletti,lemne,etc)

Incalzirea prin pardoseala; planificare si executie

Sistemul de incalzire in pardoseala este unul inertial si de aceea necesita asocierea lui cu o automatizare performanta pentru un control strict pe fiecare bucla in parte.
Incalzirea prin pardoseala, numita inca „Pardosea radianta”, realizeaza transferul termic preponderent prin radiatie termica. Radiatia termica este un fenomen de transfer al energiei termice prin unde electromagnetice, care transporta o anumita cantitate de energie termica, absorbita de corpurile intalnite in cale.

Pentru realizarea incalzirii in pardoseala este necesara o planificare si o executie riguroasa, chiar si conceptul cladirii in care va fi montat sistemul difera fata de cel pentru cladirile unde se va realiza un simplu sistem cu corpuri statice de incalzire.

Este recomandat a se apela la un proiectant in domeniul instalatiilor care sa realizeze un proiect dupa care instalatorul sa execute pe santier usor, corect si cat mai ieftin un sistem cu o eficienta maxima.
In principal, in planificarea pardoselilor radiante un pas important este calculul cat mai exact al necesarului de caldura, pentru a nu se supradimensiona sistemul, ceea ce ar duce la costuri suplimentare inutile.

In continuare, printr-un calcul se determina in functie de finisajul pardoselii si a necesarului de caldura al incaperii respective pasul de amplasare al tevilor si numarul circuitelor, la care se tine seama de faptul ca lungimea unui circuit trebuie sa fie de cel mult 1sn.
Cunoscand pasul si numarul de circuite se poate alege un distribuitor care se va amplasa pe cat posibil in centrul de “greutate” al zonelor de circuite. Sistemul este mai usor de echilibrat din punct de vedere hidraulic, daca toate circuitele sunt pe cat posibil apropiate ca lungime.

 Schema de principiu a unui sistem de incalzire prin pardoseala 


Etapele care trebuie respectate in vederea realizarii practice a acestui sistem sunt urmatoarele:

La alegerea materialelor care vor fi folosite la realizarea pardoselii radiante trebuie sa fim foarte exigenti, deoarece acestea, dupa ce sunt ingropate in sapa/sub parchet, trebuie sa reziste o perioada lunga solicitarilor expuse.

INCALZIREA IN PARDOSEALA – PUNEREA IN FUNCTIUNE

FOARTE IMPORTANTNu incepeti operatiunea de punere in functiune inainte de maturarea completa a sapei de beton, adica nu inainte de 21de zile de la turnarea sapei. Pina acum, adica pe toata perioada de turnare, priza si intarire a betonului de sapa, instalatia a ramas plina cu apa si mentinuta la presiunea retelei de alimentare cu apa.
ATENTIE – Nerespectarea acestor reguli poate conduce la serioase deteriorari ale pardoselii (fisuri, denivelari, etc.)

PASUL 1 – Porniti instalatia si reglati temperatura pe tur la 25 grade Celsius, operand asupra instalatiei de automatizare si verificaind pe termometrele din cofretele de distributie. Se regleaza robinetul termostatat la 25 grade Celsius

PASUL 2 – Mentineti instalatia in functiune, la aceasta temperatura, timp de trei zile, fara oprire.

PASUL 3 – Incepeti sa cresteti treptat temperatura de tur astfel incit dupa alte trei zile sa ajungeti la valoarea nominala stabilita pentru functionarea in regim normal – 45 grade Celsius. Se regleaza robinetul termostatat la 45 grade Celsius.

PASUL 4 – Mentineti instalatia in functionare continua inca patru zile la temperatura nominala.

ASADAR – punerea in functiune a unei instalatii de incalzire prin pardoseala este o operatiune care dureaza nu mai putin de 10 zile !

Dupa acesti patru pasi se poate considera instalatia pusa in functiune. De acum inainte, se poate trece la executarea finisajului pardoselii (gresie, mocheta) iar instalatia de incalzire se poate exploata in conditiile normale de functionare.

COMPONENTA Automatizare

Automatizare incalzire pardoseala